Det er for mange en stor omvæltning, når de begynder på videregående uddannelse, og der kan, alt efter hvor du studerer, være mange udgifter forbundet med det at begynde på ny uddannelse. Måske har du haft sabbatår, hvor du har været vant til at tjene dine egne penge, måske har du i stedet brugt tiden på højskole eller i udlandet, hvor det med økonomien ikke nødvendigvis har haft den store betydning i dit liv, eller måske er du for første gang ved at flytte hjemmefra og skal lære at stå på egne ben. Uanset dine forudsætninger får du her en kort liste over nogle af de omkostninger, du i første gang skal være forberedt på:

  • Hvis du skal til at flytte hjemme fra eller måske bare flytter til en anden by, må du være forberedt på, at det at flytte ikke er billigt. Fra depositum til husleje til nye møbler. Det kan være dyrt at etablere sig i et nyt hjem.
  • Hvis du begynder på universitetet, skal du givetvis have anskaffet dig de bøger, der står på pensum. Du har sikkert været vant til at låne disse bøger fra biblioteket før i tiden, men nu skal du altså selv købe dem, og det er ikke billigt.
  • Du skal også tænke på eventuelle transportomkostninger ved at komme til skolen.
  • Der vil sikkert i begyndelsen være en rusuge, som ofte består af en del alkohol og byture, hvilket desværre også nemt kan blive dyrt.

vJa, der er nok at tænke på, men hvis du blot er forberedt, vil du komme sikkert fra start og få en fed studieoplevelse. Hvis du alligevel mangler lidt at leve for, så lån 100 kr, og kom godt fra start – bare indtil du er faldet helt på plads.